Care sunt modificarile Codului fiscal pentru activitatile independente

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal, care cuprinde modificarile aduse de Guvern acestui act normativ prin OG nr. 15/2012.

Am extras din Codul fiscal actualizat modificarile pentru activitatile independente, avand in vedere ca medierea se incadreaza in acest tip de activitate.

Impozitul pe venit

Noile modificari ale Codului fiscal stabilesc ca nu se mai retine la sursa impozitul din activitati independente. Astfel, pentru veniturile realizate din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil precum si a contractului de agent, incheiate cu contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila nu mai au au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.

De asemenea, OG nr. 15/2012 introduce si precizarea expresa privind neretinerea la sursa a impozitului, reprezentand plata anticipata, in contul impozitului anual datorat pentru unele venituri din activitati independente, de catre platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, daca efectueaza plati catre:

• asocierile fara personalitate juridica ori persoane juridice care aplica principiul transparentei fiscale, potrivit legii;
• persoanele fizice in cazul veniturilor acestora din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.

Noutatile  impozitului  pe venit

S-a limitat dreptul de deducere a cheltuielilor aferente vehiculelor pe care le utilizeaza persoanele care defasoara activitati independente, conform OUG 24/2012

TVA la vehiculele achizitionate in leasing, deductibila doar in limita a 50%

Codul fiscal stabileste ca taxa pe valoarea adaugata va putea fi dedusa doar in limita a 50%, si nu integral, cum se intampla pana acum, pentru vehiculele procurate in baza unui contract de leasing sau inchiriere, daca acestea nu sunt utilizate exclusiv in scopuri profesionale.

Anca Stancu, Medierenet

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie