De ce scade pretul de constructie al kilometrului de autostrada in Romania

 

Ultimele licitatii pentru construc­tia a 107 kilometri de auto­strazi, la care s-au prezentat 95 de consortii formate din firme românesti si straine, ridica întrebarea cât de mult se poate duce în jos costul acestor sosele fata de estimarile initiale ale companiei de drumuri.

Interesul ridicat al constructorilor români si straini pentru cei 107 de kilometri de autostrazi pe care compania de drumuri i-a scos la licitatie ar putea reduce costul constructiei acestor sosele cu pâna la 30-40% comparativ cu pretul estimat de autoritati, de aproape 1 miliard de euro. Cel putin acesta a fost procentul, cu care în medie a scazut pretul celor 183 de kilometri de autostrazi pe care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) i-a atribuit în prima jumatate a anului trecut. În conditiile în care pretul este un criteriu important în selectia câstigatorului unei astfel de licitatii, companiile de constructii oferteaza, în general, costuri sub cele estimate de CNADNR.

Pentru cei 107 kilometri de autostrazi scosi la licitatie anul acesta, împartiti în cinci tronsoane, CNADNR a primit în total 95 de oferte, concurenta fiind mult mai strânsa decât în urma cu un an, când pentru 183 de kilometri, împartiti în 9 tronsoanse, compania de drumuri primea 64 de oferte.

Licitatiile organizate anul trecut pentru constructia a 183 de kilometri de autostrazi în vestul tarii, pe Coridorul IV paneuropean, au redus pretul de constructie de la o estimare a CNADNR de circa 1,4 miliarde de euro la circa 1 miliard de euro. În urma adjudecarii contractelor de autostrazi din 2011, costul de constructie a scazut considerabil, un exemplu în acest sens fiind tronsonul de autostrada Lugoj – nod Dumbrava. Daca CNADNR estimase ca cei circa 27 de kilometri ai acestei sosele vor costa 1,1 miliarde de lei (265 de milioane de euro), oferta câstigatoare, a italienilor de la Tirrena Scavi, Societa Italiana per Condotte d’Acqua si Cossi Construzioni, a fost de circa 681 de milioane de lei (164 de milioane de euro). Cu alte cuvinte, în urma licitatiei costul de constructie a scazut cu aproape 40% fata de cât estimase CNADNR.

Andreea Neferu, Ziarul Financiar

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie