Functionarii care lucreaza cu fonduri europene primesc bonusuri de pana la 75% din salariu

 

Un obiectiv major al strategiei de dezvoltare a României este atragerea de „bani ieftini” de la Uniunea Europeana, o sursa sigura de finantare într-un context european tensionat. Cu toate acestea, la sfârsitul lunii august rata reala de absorbtie a fondurilor comunitare, respectiv platile efective facute de Comisia Europeana catre beneficiarii români, a fost de 9,67%, cu numai jumatate de procent mai mare decât în luna anterioara, reiese din datele Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Responsabili pentru rezultatele slabe ale României în ceea ce priveste atragerea celei mai facile surse de finantare – care este totodata si printre putinele care nu creeaza datorii – sunt, în mare masura, si cei circa 1.800 de functionari publici care se ocupa de gestionarea fondurilor europene.

În 2009, guvernul a decis sa sprijine aceasta categorie de functionari prin acordarea unor stimulente financiare. Orice functionar care se ocupa de programarea, implementarea, monitorizarea, raportarea, evaluarea, contractarea sau coordonarea unor activitati care implica fonduri structurale si de coeziune beneficiaza de bonusuri care pot ajunge chiar si la 75% din salariul de baza. Acordarea acestor majorari salariale se face pe baza unor calificative obtinute în urma evaluarilor anuale la care trebuie sa participe, conform legii, orice functionar public.

Aceste evaluari sunt realizate fie de seful institutiei, fie de un superior ierarhic. În ceea ce priveste modul în care sunt acordate calificativele, legea traseaza în linii mari criteriile dupa care se ghideaza evaluatorul. Acestea se refera la „gradul de îndeplinire a criteriilor de performanta” si la „obiectivele individuale” care trebuie sa fie „specifice activitatilor care presupun exercitarea prerogativelor de putere publica”, „cuantificabile”, „prevazute cu termene de realizare”, „realiste” si „flexibile” .

În ciuda ratei foarte mici de absorbtie, majoritatea „euro-functionarilor” români au obtinut „FB” la cele mai recente evaluari, iar pe baza acestor calificative au obtinut sporuri lunare de mii de lei, potrivit datelor comunicate de mai multe ministere pentru gândul.

Ministerul Transporturilor: Din 102 functionari, 100 au luat FB si unul B

În cadrul Programului Operational Sectorial Transport 2007-2013 îsi desfasoara activitatea 102 angajati ai Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

„La evaluarile performanetelor individuale pe anul 2011, din totalul persoanelor implicate în proiectele cu finantare europeana, o suta au obtinut calificativul <Foarte Bine>, una a obtinut calificativul <Bine> si una calificativul <Satisfacator>”, reiese din datele comunicate de MTI la solicitarea gândul.

Alexandra Pele, Gandul

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie