Amenda pentru lipsa rovinietei este aplicata abuziv firmelor de leasing

 

rovinietaÎn urma cu mai bine de un an, avocatul Piperea semnala aberatia prin care statul impune amenzi pentru neplata unui tarif, în speta rovinieta. Pentru ca rovinieta nu este o taxa, asa cum cred multi, ci un tarif platit unei societati comerciale – Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) – pentru utilizarea drumurilor. Fiind vorba de un tarif, avocatul se întreba, pe buna dreptate, de ce nu s-ar da o ordonanta pentru neplata gazelor sau facturii la telefoane?

Trecând peste aceasta aberatie mioritica si peste faptul ca platim un tarif pentru niste drumuri care nu  ne garanteaza securitatea, vedem ca de ceva vreme CNADNR a ajuns sa aplice amenzi pentru lipsa rovinietei firmelor de leasing, si nu clientilor utilizatori ai masinilor.

Conform legii, obligatia de plata a rovinietei revine utilizatorului masinii, respectiv utilizatorului din contractul de leasing. Cu toate acestea, CNADNR încadreaza gresit masinile care circula fara rovinieta si sunt obiecte ale unui contract de leasing, trimitând amenda catre finantator.

În plus, procesul-verbal de contraventie  este trimis societatii de leasing si include doua parti: o amenda contraventionala (cuprinsa între 250 lei si 4.500 lei, în functie de vehicul) si o înstiintare de plata a unui tarif de despagubire pentru CNADNR (care reprezinta de fapt contravaloarea rovinietei pe un an, cuprinsa între 28 euro si 1.210 euro). Ciudat este ca amenda contraventionala este la rândul ei  formata din doua sume: 10% din suma catre Trezorerie (fiind înregistrat ca venit la bugetul de stat) si 90% din suma catre o directie a CNADNR. Daca amenda este achitata în termen de 48 de ore, valoarea ei se reduce la jumatate, iar suma ce ar reveni în acest caz CNADNR este echivalenta cu valorea rovinietei pe 12 luni. Asadar, pentru lipsa rovinietei, platesti de cel putin doua ori valoarea acesteia pe 12 luni si înca o suma la Trezorerie.

Marius Pirloiu, Capital

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie