Romanii au peste 1 milion de credite restante

 

Aproape 17% din creditele acordate de bancile din România erau neperformante la finele lunii iulie, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. În aceste conditii, bancile aleg  sa dea credite mai ales pe termen scurt si evita sa mai împrumute persoanele fizice.

Valoarea totala a creditelor restante în lei si valuta (echivalent lei) ale populatiei si firmelor, raportate la nivelul lunii iulie 2012, a urcat la peste 26,792 miliarde de lei, de la 24,721 miliarde de lei în luna iunie 2012, potrivit Structurii în profil teritorial a creditelor si depozitelor clientilor nebancari, neguvernamentali, publicata de Banca Nationala a României. Valoarea totala a creditelor în lei depasea, în iulie 2012, 83,436 miliarde lei, iar din aceasta suma peste 10,538 miliarde de lei reprezinta credite restante. Creditele acordate agentilor economici se cifrau la peste 47,456 miliarde de lei, iar cele pentru populatie la 34,319 miliarde de lei.

Creditele pentru consum detin o pondere semnificativa în totalul creditelor în lei acordate populatiei si se cifreaza la 24,880 miliarde de lei. Creditele în valuta depaseau 150,676 miliarde lei în luna iulie a acestui an, din care 16,254 miliarde de lei reprezentau credite restante. Creditele în valuta contractate de agentii economici se ridicau la 75,994 miliarde de lei (echivalent), iar cele acordate populatiei la 73,245 miliarde de lei. Din totalul creditelor acordate populatiei, creditele pentru consum depaseau usor 37 miliarde de lei iar cele pentru locuinte totalizau 35 miliarde de lei.

Milioane de euro pe zi

Doar în luna iulie a acestui an valoarea fara dobânzi a creditelor care au înregistrat întârzieri la plata de cel putin o zi a fost de 270 de milioane de euro, potrivit unor calcule bazate pe datele Bancii Nationale a României.

În aceste conditii, ritmul zilnic de crestere ar fi undeva la 9 milioane de euro, adica de peste doua ori mai mare decât media de la începutul acestui an (3,3 milioane de euro pe zi) sau cea din precedentele 12 luni (3,83 milioane de euro pe zi).

Si întârzierile mai mari de 30 de zile, adica cele care sunt înregistrate automat în Biroul de Credit si care sunt provizionate de catre banci, au crescut pe parcursul acestui an.

La finele lunii iunie, peste 730.000 de clienti ai bancilor aveau aproape 1 milion de restante de peste 30 de zile în valoarea totala de peste 1,9 miliarde de euro. De altfel, cu mici reveniri, nivelul restantelor creste în România înca de la debutul crizei economice în 2008-2009.

Denisa Marin, Romania Libera

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie