Grupurile minoritare care schimba legea in Romania

 

guvernul romanieiSistemul electoral face posibil ca minoritati cu câteva sute de membri sa intre usor în Parlament si le da puterea sa rastoarne guverne.

Minoritarii din România sunt reprezentati în Parlament de 19 asociatii etnice. Cea mai mare organizatie, UDMR, intra în competitie ca orice alt partid, însa celelalte 18 asociatii obtinut câte un loc gratie unei legislatii unice în Europa, indiferent de marimea comunitatii reprezentate.

UDMR a fost la alegerile din 2008 a patra formatiune intrata în Parlament, cu 425.008 voturi valabile obtinute si 22 de mandate câstigate, în virtutea acestor voturi, în Camera Deputatilor.

Nu la fel se întâmpla cu celelalte minoritati, care n-ar reusi sa câstige voturi suficente pentru intrarea în Parlament.

Sistemul electoral autohton nu le impune celorlalte minoritati nationale decât o conditie numerica: sa obtina 10% din coeficientul electoral national, adica 2.177 de voturi, adunate în toate colegiile din tara, în 2008.

Coeficientul difera de la an la an, în functie de participarea la vot, iar în 2008 a fost asa de mic, de numai 21.772, deoarece prezenta a fost redusa (s-a situat putin sub 39%).

Adica, un minoritar intra în Parlament cu un numar de voturi de 10 ori mai mic decât numarul mediu pe tara necesar unui majoritar. Respectiv cu 2.177 de voturi, în loc de 21.772, cum s-a întâmplat în 2008.

În plus, aceste voturi nu trebuie câstigate de un minoritar într-un singur colegiu uninominal, ci în toate cele existente.

Concret, în cazul unei minoritati, candidatul a figurat pe listele din toate colegiile si i s-a repartizat colegiul unde a obtinut cele mai multe voturi, daca per total tara au existat cel putin 2.177 de voturi valabil exprimate în favoarea formatiunii etnice care l-a desemnat.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, spune ca se atribuie locul din acel colegiu potrivit unei conventii: se presupune ca acolo ar fi cel mai bine reprezentata minoritatea respectiva. „Asta este legislatia noastra”, conchide Muhulet.

Mariana Bichir, Adevarul

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie