Actionarii principali ai combinatului Otelu Rosu cheama Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington

 

otelu rosuFratii Stefano si Marco Gavazzi, cei care în aprilie 1999 au cumparat 70% din actiunile combinatului siderurgic Otelu Rosu, în schimbul a numai 512.000 dolari, s-au adresat Curtii de Arbitraj de la Washington (ICSID) în legatura cu nerespectarea de catre statul român a contractului de privatizare. Dosarul Marco Gavazzi and Stefano Gavazzi v. România a fost înregistrat luni, 27 august, sub numarul ARB/12/25, avocati ai reclamantilor fiind Giorgio Sacerdoti si Anna De Luca, din Milano, Italia. Deocamdata, Curtea nu s-a constituit, nefiind cunoscuta nici casa de avocatura care va reprezenta România la Washington.

Aceasta nu este însa singura initiativa de acest fel a fratilor Gavazzi. În urma cu sase ani, vicepresedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe probleme de valorificare a activelor statului anunta ca fratii Gavazzi au dat statul român în judecata la ICSID pe motiv ca nu le-au fost acordate suficiente facilitati. „Marco si Stefano Gavazzi au înaintat actiune la Curtea de Arbitraj, deoarece AVAS a cerut desfiintarea contractului. Ei au intentat actiunea de regres, prin care cer daune de 14 mil. dolari, pe motiv ca nu au fost sprijiniti de stat prin acordarea de facilitati”, declara atunci Giliola Ciorteanu.

Ulterior, Societatea civila profesionala de avocatura Cobuz si Asociatii anunta ca „în 2010 s-a obtinut prin actiunea în anulare, anularea sentintei arbitrale data împotriva statului român în favoarea fratilor Gavazzi, proces care a avut ca obiect suma de 14.000.000 dolari”.

În prezent, pe rolul ICSID se mai afla doar doua dosare dintre cele opt în care AVAS era parte procesuala: primul este dosarul ARB/10/22 având ca obiect cererea de arbitraj formulata de Omer Dede si Elhuseyni Serdar în contradictoriu cu AVAS si Guvernul României, în legatura cu nerespectarea de catre autoritatile statului român a contractului de privatizare la SC IMUM SA Medgidia.

Afrodita Cicovschi, Curierul National

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie