Compania germana PCC poate prelua pachetul majoritar de actiuni al Oltchim

 

oltchimRenuntând sa includa datoriile companiei în capitalul social si sa dilueze minoritarii, statul a taiat brusc interesul pentru privatizarea Oltchim. Nemtii de  la PCC au unda verde pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni si a datoriilor compa­niei, evident, cu discount.

Initial, privatizarea combinatului urma sa se faca prin includerea în capitalul social a datoriilor catre AVAS (1,12 miliarde lei). Procesul urma sa dilueze serios minoritarii, având în vedere ca societatea avea un capital de numai 34 milioane lei, iar pentru a-l evita PCC începuse sa cumpere agresiv actiuni în 2011 pentru a-si majora cota la 33% (împreuna cu vehiculul de investitii Nachbar Services cu care actioneaza concertat) si a bloca în AGA decizia de majorare a capitalului social. Asta a facut ca în numai câteva luni cotatia Oltchim sa urce la bursa de la 0,5 lei la 2,1 lei/actiune (PCC si-a majorat atunci cota de la 12 la 18%, iar Nachbar Services are 14%). Pâna la urma decizia de majorare a capitalului prin includerea datoriilor si noi aporturi s-a adoptat prin hotarâre de guvern, pentru a se evita acest blocaj, iar strategia de privatizare parea batuta în cuie.

Statul s-a razgândit însa pe ultima suta de metri si vom avea 3 licitatii pentru privatizarea Oltchim în loc de una singura: pentru vânzarea pachetului majoritar de  54,8% detinut de Ministerul Economiei, a creantelor AVAS si „Electrica”, reprezentând împreuna 1,8 miliarde lei (56% din datoriile companiei).

Cristian Dogaru, Romania Libera

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie