Romania are 1,19 milioane de bugetari
Numarul de bugetari a ajuns la 1,19 milioane la finele lunii iunie, fiind cu aproape 5.200 mai mic fata de începutul anului si cu 205.000 mai putin fata de aprilie 2009, momentul încheierii primului acord cu FMI, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.
Cea mai recenta rectificare bugetara aprobata de Guvern prevede 6,7% din PIB pentru cheltuielile cu salariile bugetarilor, semnificativ mai putin decât înainte de criza, când se apropia de 10%.
Pe de alta parte, în continuare unu din patru angajati români lucreaza la stat, având în vedere ca numarul de salariati din economie este de doar 4,3 milioane de persoane, raportat la o populatie ocupata de peste 9 milioane de persoane.
„Numarul de bugetari din administratia publica este mai redus fata de cel din alte state daca ne raportam la numarul de locuitori sau la cât consuma din PIB fondul de salarii, însa este mult prea mare prin comparatie cu persoanele care lucreaza în mediul privat, adica fata de platitorii de taxe si impozite. Placinta bugetara este prea mica pentru a sustine numarul de bugetari, pentru ca sunt prea putini contribuabili”, a spus Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
În Polonia, spre exemplu, unu din cinci angajati lucreaza în sectorul public, adica 3,5 milioane de persoane la un efectiv de 16 milioane de salariati.
Una dintre cele mai mari probleme în România o reprezinta în continuare numarul mare de angajati care lucreaza la negru (peste 2,3 milioane de persoane, potrivit estimarilor facute de Consiliul Fiscal) sau în zona „gri” a economiei (care primesc salariul minim pe economie pe contractul de munca, restul fiind acordat sub alte forme de catre angajator), ceea ce conduce la un nivel redus al volumului de contributii încasate la buget.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!