Pleaca Carrefour din Romania?

 

Gigantul francez va anunta miercuri masuri radicale. Printre ele: concedieri, majorari de capital sau iesirea de pe anumite piete.
Noul boss al Carrefour, George Plassat, nu prea are de ales, noteaza presa franceza. Este condamnat sa ia masuri radicale daca vrea sa redreseze un grup care nu mai are de mult o orientare strategica clara.

În primul rând, vor fi anuntate, cel mai probabil, concedieri: 500-600 de angajati din Franta vor fi disponibilizati. Asta pare a fi cel mai simplu, adevarata provocare pentru Plassat fiind cum va reusi sa redinamizeze reteaua de magazine, dat fiind ca hypermarketurile grupului se confrunta, de câtiva ani, cu o erodare constanta a vânzarilor, iar marjele de profit sunt din ce în ce mai mici. Potrivit estimarilor, Plassat ar avea nevoie de trei miliarde de euro pentru a finanta programul sau de redresare a retelei europene de hypermarketuri. O solutie avuta în vedere: o majorare de capital clasica cu un discount important, dar va fi greu pentru grup sa ia bani de pe bursa, dat fiind ca actionarilor nu le va conveni diluarea automata a portofoliului. Din acest motiv, conducatorii grupului ar putea opta pentru o emisiune de obligatiuni convertibile în actiuni. Oricum, nici pe Bursa nu o duce prea bine Carrefour: valoarea actiunii a scazut cu 50% în trei ani.

O alta optiune avuta în vedere pentru atragerea de cash: vânzarea de active care nu mai sunt considerate stratregice, în acest sens presa franceza evocând iesirea de pe piete ca Turcia, Indonezia sau Polonia. Pe de alta parte, grupul trebuie sa ia masuri si în cazul Spaniei sau Italiei, date fiind dificultatile economice.  Potrivit estimarilor specialistilor în retail, masurile lui Plassat ar putea viza si piata româneasca, existând chiar voci care iau în calcul chiar o retragere a Carrefour din România.

Alina Stanciu, Economica.net

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie