Suspendarea activitatii unei societati comerciale. Acte necesare
Pentru suspendarea activitatii societatii trebuie parcurse doua etape: Registrul comertului pentru înregistrarea mentiunilor privind suspendarea temporara/reluarea activitatii societatilor comerciale. Potrivit art. 237 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, republicata, durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani, conform fiscalitatea.ro. Documentele necesare sunt: Cerere de înregistrare (original); Decizia asociatului unic privind suspendarea temporara a activitatii (original); Daca este cazul, împuternicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa îndeplineasca formalitatile legale (original); Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxa judiciara de timbru, în original; timbre judiciare; taxe de registru; tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a.
Decizia asociatului unic va cuprinde antetul firmei, nr. si data, semnaturile persoanelor abilitate. De asemenea, în preambul se va preciza îndeplinirea conditiilor de validitate a deciziei, conform dispozitiilor legale sau statutare. În cazul în care actul modificator este un act aditional în forma autentica, nu se va mai depune si decizia asociatului unic în baza careia acesta a fost încheiat. Decizia asociatului unic va contine durata suspendarii/momentul reluarii activitatii, respectiv începând de la data… pâna la data…/reluata de la data de….
În urma suspendarii activitatii urmeaza obtinerea aprobarii utilizarii regimului de declarare derogatoriu la nivelul Administratiei finantelor publice în evidenta careia se afla societatea. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie sa îndeplineasca unele conditii. Cererea de solicitare a regimului de declarare derogatoriu se depune la organul fiscal teritorial. În termen de 30 zile organul fiscal va comunica în scris agentului economic aprobarea sau respingerea regimului de declarare derogatoriu în functie de îndeplinirea obligatiilor fiscale din evidenta pe platitor.
Înregistrarea inactivitatii temporare la Registrul Comertului conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale nu determina încetarea obligatiei de depunere a declaratiilor fiscale de catre contribuabili. Aceasta inactivitate temporara determina exclusiv încetarea obligatiei de plata a impozitului minim de catre societate.
Costin Nitu, Curierul National
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!