Cristi Danilet: „As vrea sa avem mai multi de Morar si Kovesi!

 

Cristi DaniletJudecatorul Cristi Danilet crede ca procedura de numire a procurorilor sefi nu este transparenta si solicita arbitrajul Curtii Constitutionale în chestiunea demnitarilor penali.

Judecatorul Cristi Danilet este de parere ca politicienii ataca Justitia deoarece, din 2004, nu o mai pot controla. „Daca nu o pot constrola, ei încearca sa o intimideze”, sustine magistratul. „Criza politica este alimentata de politicienii cu dosare”, crede Cristi Danilet.

Evenimentul zilei: Cum sunt intimidati magistratii din România?

Cristi Danilet: În primul rând prin declaratii, politicienii au în mâna posibilitatea de a iesi în presa oricând, spunând orice. Iar atacurile din ultima vreme sunt îndreptate în special împotriva procurorilor care au declansat o ancheta fara precedent în România, cea cu neregulile la referendum.

Ancheta în cadrul careia sunt cercetati cetateni care au votat de mai multe ori, sau în locul altora, cât si politicieni care au dat foloase pentru a împiedica votul sau pentru a convinge oamenii sa mearga la vot. În al doilea rând, politicenii au la îndemâna modificari legislative care sa influenteze justitia.

Aveti exemple?

O initiativa de anul trecut, care din pacate a devenit legea ministrului Predoiu (n.r. -fostul ministru al Justitiei), prin care magistratii pot fi cercetati disciplinar la cererea ministrului Justitiei, care este un om politic. De asemenea, politicienii influenteaza, sau pot influenta cariera magistratilor si desfasurarea unor anchete prin modul de numire a conducatorilor de la Parchetul General, al DNA-ului.

V-ati simtit amenintat prin declaratiile publice?

Nu. Victor Ponta a considerat ca este o amenintare folosind postarea mea în scop politic. El a depasit limitele unui discurs politic cu privire la Justitie. A criticat procurorii, acuzându- i de abuzuri mai înainte de a sesiza, în mod legal, Inspectia Judiciara cu privire la posibilele abuzuri.

El este ministru al Justitiei (n.r. – interimar, pâna la numirea Monei Pivniceru) si îi este interzis sa instige lumea împotriva procurorilor care, potrivit Constitutiei, actioneaza sub autoritatea sa. Nu poti sa pornesti oamenii împotriva propriei tale structuri judiciare. Postarea am facut-o în numele meu, nu este o pozitie institutionala a CSM.

Ionel Stoica, Virgil Burla, EvZ

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie