Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea, in prag de insolventa

 

Privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea, programata în luna septembrie, nu are nicio sansa de realizare, iar insolventa pare inevitabila, în conditiile în care singurul ofertant serios nu este pe placul Ministerului.

Declaratiile surprinzatoare ale sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, de zilele trecute, indica în mod clar un esec al procesului de privatizare a Oltchim si sunt, în esenta, de natura sa arunce în aer negocierile cu prezumtivii investitori. În primul rând, este vorba despre o schimbare completa de optica a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea concreta de privatizare a combinatului. Asa cum probabil stiti, situatia Oltchim este dezastruoasa, datoriile cumulate de peste 700 mil. euro aducând combinatul în situatia de a nu putea produce nimic din lipsa capitalului de lucru.

Initial, statul român primise acceptul Comisiei Europene de a converti în actiuni datoriile catre AVAS, circa 250 mil. euro cu tot cu penalitati, desi acest lucru contravenea intereselor actionarilor minoritari. Pâna la urma, aceasta procedura a fost inclusa în anuntul de privatizare, iar AGA Oltchim urma sa aprobe conversia în actiuni în sedinta din 10/11 septembrie, iar întregul pachet de actiuni rezultat (statul detine acum 54%) urma sa fie vândul la licitatie pe 14 septembrie.

Catalin Alistari, Capital

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie