Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice respinge noua taxa clawback

 

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice respinge noua taxa clawback, aprobata la mijlocul saptamânii trecute, si afirma ca Guvernul „continua sa ignore propunerile producatorilor si revine la formula anterioara – inechitabila, imprevizibila si aspru criticata, inclusiv de catre FMI”.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) afirma ca în acest context, sute de medicamente cu pret accesibil, utilizate de 70 la suta din pacientii români, risca sa dispara de pe piata. De aceea, APMGR cere scoaterea de sub incidenta taxei clawback a medicamentelor sub 30 de lei la pret de producator.

„Noua formula de taxa clawback adoptata de Guvern reprezinta în continuare o povara fiscala prea mare si inechitabila pentru sectorul de medicamente generice. Dupa mai multe luni de discutii cu reprezentantii industriei farmaceutice, Guvernul României a decis sa modifice mecanismul de aplicare al taxei clawback într-o varianta care pastreaza deficientele majore ale mecanismelor anterioare”, se arata comunicatul APMGR, citat de Mediafax.

Potrivit asociatiei, chiar daca Guvernul a eliminat din formula de calcul cuantumul TVA, producatorii de medicamente vor fi în continuare obligati sa plateasca o taxa pentru veniturile întregului lant de distributie (care include adaosurile practicate de distribuitori si farmacii). Apoi, spun producatorii, suma de referinta în baza careia se aplica formula nu reprezinta consumul real de medicamente din anul anterior. Prin noua formula, se revine la formula de calcul din OUG 77/2011, care a fost amplu criticata, inclusiv de catre FMI, din cauza caracterului sau inechitabil (taxa se aplica similar tuturor producatorilor, indiferent de cresterea vânzarilor de medicamente înregistrata de fiecare companie) si imprevizibil (procentul este calculat în mod netransparent pe baza datelor eronate furnizate de CNAS, iar companiile nu pot anticipa în niciun fel cuantumul acestuia), se mai precizeaza în comunicatul APMGR.

Adrian Ungureanu, Curierul National

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie