Cat pierde economia romaneasca din migratia fortei de munca in strainatate? 20 de miliarde de euro pe an

 

Saracia si lipsa locurilor de munca au trimis în ultimul deceniu peste trei milioane de români la munca în strainatate, iar guvernele de pâna acum nu au avut politici prin care sa îi aduca înapoi prin atragerea de noi investitii care sa creeze locuri de munca.

Daca cei 2,5 milioane de români aflati la munca în strainatate ar lucra în România pe un salariu mediu net de 340 de euro pe luna, masa salariala totala ar creste cu 18,5 miliarde de euro pe an, pâna la peste 50 de miliarde de euro anual. Din acestia, cel putin 8,25 miliarde de euro s-ar colecta la bugetele de stat din contributiile platite de angajat si de angajator pentru sanatate, pensii, somaj si impozitele pe salariu, iar restul s-ar vedea în consum.

În opinia lui Ionel Blanculescu, pro­prietarul companiei Consultanta si Inves­tigatii Financiare, fenomenul migratiei este un fel de piramida a lui Maslow, care ierarhizeaza nevoile umane de la cele fiziologice la cele aspirationale. El spune ca principalul motiv pentru care românii migreaza mai mult în Italia si Spania (tari în a caror cultura organizationala se încaderaza mai bine) este acela ca au aspiratii mai mari decât le poate oferi statul în care s-au nascut, la fel cum spaniolii si italienii migreaza în Franta si în Marea Britanie, în timp ce germanii, francezii si englezii migreaza catre Statele Unite.

Adelina Mihai, ZF.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie