Aurul, valuta forte

 

Metalul galben va ajunge în curând printre cele mai râvnite „valute”, întrucât investitorii îl vor cauta ca refugiu din cauza randamentelor negative oferite de principalele valute. Pe lânga protectie, aurul ar putea oferi si randamente bunicele.

Odata cu criza, tot mai multi investitori au cautat refugiu în active mai sigure, printre care si aurul. Pe acest fond, aurul a atins un maxim istoric în 2011, de 1.900 dolari/uncie. De atunci, pretul s-a retras, cu circa 15%. Totusi, în acest an, pretul aurului a rezistat foarte bine, în jurul a 1.600 dolari/uncie,  desi dolarul s-a întarit semnificativ.

Cum putem investi în aur? În România, clientii pot investi în aur fizic prin doua banci: BCR si Piraeus. Pentru cantitati mai mici, care pot pleca de la 5 grame, clientii pot achizitiona aur de la Piraues, care ofera lingouri cu marca bancii elvetiene Credit Suisse.

Deocamdata, BCR ofera accesul la aur fizic doar clientilor cu multi bani, din categoria private banking. Practic, prin BCR se poate cumpara o cantitate de minimum 1 kilogram, lingourile provenind de Austrian Mint, monetaria statului austriac.

5 kg reprezinta tranzactia medie efectuata de clientii BCR, media fiind trasa în sus de câteva tranzactii de 30 de kg

2.000 dolari/uncie este pretul prognozat pentru aur pe termen scurt de mai multi analisti, cum ar fi cei de la Erste si Merril Lynch.

Marius Parloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie