Ce modificari importante va avea Codul Fiscal?

 

Guvernul va modifica in perioada urmatoare Codul Fiscal, potrivit unui proiect de ordonanta lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului de Finante. Schimbarile vizeaza majoritatea capitolelor importante din Codul Fiscal, de la impozit pe profit si venit, pana la TVA, accize si contributii sociale. Totodata, cea mai importanta si controversata modificare se refera la introducerea platii TVA la incasare, incepand cu 1 ianuarie 2013.

Impozit pe profit: cresc deducerile suplimentare

Procentul deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil se va majora de la 20% la 50% si se va aplica asupra cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare „ in vederea relansarii cresterii, a investitiilor si a ocuparii fortei de munca, precum si in vederea sporirii competitivitatii Romaniei”, spun cei de la Finante

Impozitul pe venit: nu se mai retine la sursa impozitul din activitati independente

Odata cu noile modificari se precizeaza in mod expres excluderea de la retinerea la sursa a impozitului, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual, pentru veniturile realizate din activitati independente desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil precum si a contractului de agent, incheiate cu contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.

TVA – locul prestarii serviciilor pentru leasing sau inchiriere de masini pe termen lung

Conform modificarilor aduse de Finante, locul prestarii serviciilor de inchiriere de mijloace de transport pe termen lung, inclusiv serviciilor de leasing, catre persoane neimpozabile, va fi incepand cu 1 ianuarie 2013, locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul sau resedinta obisnuita.

Plata TVA la incasare, din 1 ianuarie 2013

Prin acest proiect se introduce sistemul TVA la incasare care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate. Contribuabilii eligibili pentru aplicarea acestei masuri sunt cei cu o cifra de afaceri inferioara plafonului de 500.000 de euro.

Amanarea platii TVA in vama

In plus, Finantele vor sa prelungeasca termenul de aplicare a masurii privind amanarea platii TVA in vama pentru importurile de bunuri efectuate de persoane care obtin certificate de amanare a platii pana la 31 decembrie 2016. Astfel, se asigura mentinerea nivelulului incasarilor la bugetul de stat din astfel de operatiuni. Totodata, se asigura evitarea evaziunii fiscale in domeniul importurilor si se mentine facilitatea fiscala de amanare a platii TVA in vama pentru contribuabilii cu un risc scazut de frauda.

Antrepozitarii de bere pot imbutelia si bauturi racoritoare sau apa plata

Odata cu acest proiect se introduce obligativitatea inregistrarii micilor producatori de vinuri linistite la autoritatea vamala teritoriala, inainte de desfasurarea activitatii de productie, in vederea unei bune monitorizari a acestora.

Contributii sociale – clarificari

Prin acest proiect se aduc precizari cu privire la salariatii care au obligatia depunerii declaratiei D 112 si platii contributiilor sociale obligatorii, in situatia in care se obtin venituri din salarii de la angajatori straini din state terte care nu au incheiate cu Romania acorduri sau conventii in domeniul securitatii sociale, sau de la angajatori nerezidenti, din statele Uniunii Europene care potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, datoreaza in Romania contributiile sociale obligatorii.

Anca Dumitrescu, Avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie