Petrom exploateaza gaze in Marea Neagra, impreuna cu Exxon si Shell

 

Un consortiu condus de Exxon Mobil si Royal Dutch Shell si din care mai fac parte OMV Petrom si compania ucraineana de stat Nadra a câstigat o licitatie pentru exploarea de gaze la un zacamânt din Marea Neagra al Ucrainei, potrivit Ukrainian News Agency, citeaza Mediafax.

Anuntul a fost facut de ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale, Eduard Stavitski.

Ucraina spera ca marile companii energetice de la nivel mondial sa descopere rezerve de petrol si gaze în Marea Neagra, în încercarea de reducere a dependentei de importurile din Rusia.

Autoritatile de la Kiev au aprobat oferta consortiului condus de Exxon si Royal Dutch Shell în detrimentul celei facute de grupul rus Lukoil.

Schimbarea de strategie a autoritatilor de la Kiev vine în urma încercarilor esuate ale presedintelui Viktor Yanukovici de a convinge Gazprom sa reduca pretul gazelor livrate Ucrainei.

ExxonMobil Exploration and Production România si OMV Petrom au anuntat în luna februarie ca au facut o descoperire semnificativa de gaze la perimetre românesti din Marea Neagra, estimarile preliminare plasând zacamântul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Zacamântul a fost descoperit în urma forarii putului Domino-1 de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adâncime în largul tarmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri.

Diana State, Adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie