Economia la pamant. Exista sperante?

 

Specialistii se asteapta ca economia Romaniei sa cunoasca un usor avans incepand cu anul 2015. Totodata insa, acestia atrag atentia si asupra indiciilor care marcheaza incetinarea semnificativa a acesteia.

Pentru Florin Citu, economist, primul indiciu este reprezentat de cursul inflatiei. In ceea ce priveste tara noastra, inflatia tinuta sub control nu este de bun augur intrucat ar putea indica si un deficit de cerere. Astfel, presiunile de ordin inflationist sunt minime, iar pana in 2014 se asteapta ca inflatia sa nu depaseasca cota maxima de 4%.

Cu toate acestea, economistul ne avertizeaza ca „Dinamica preţurilor nu trebuie să ne bucure. Era de preferat o scădere a inflaţiei ca urmare a creşterii competiţiei. În condiţiile actuale, scăderea inflaţiei arată un lucru foarte grav pentru economie: creşterea economică va rămâne sub potenţial cel puţin până în 2015. Gravitatea situaţiei este accentuată când vedem că potenţialul de creştere al României este mai mic de 1%”

Totodata, un alt semn ingrijorator este reprezentat de mentinerea la acelasi nivel al indicelui pentru productia industriala. Florin Citu sustine faptul ca inca de anul trecut s-a remarcat o stagnare a indicelui respectiv in jurul cifrei de 131, iar in genere, aceasta situatie este succedata de prabusirea productiei industriale. Astfel, semnele pentru anul 2012 nu sunt imbucuratoare, economistul declarand pentru  Romania Libera ca „În 2012 şi prima parte a anului 2013 ne aşteptăm ca producţia industrială să scadă cu o rată cuprinsă între 5% şi 8%”.

 

Raluca Ghita – Medierenet

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie