Plata TVA-ului la incasare se face dupa maxim 90 de zile de la emiterea facturii. TVA-ul se plateste si daca nu a fost incasata datoria

 

FMI si-a dat acordul de principiu pentru plata TVA la încasare.

 

Liviu Voinea

Fondul Monetar International (FMI) si-a dat acordul de principiu asupra masurii privind plata TVA la încasarea facturii, potrivit lui Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP), citat de Agerpres.

Autoritatile noastre au prezentat expertilor FMI elementele de siguranta ale acestei masuri, respectiv plata facturii numai prin transfer bancar si faptul ca rambursarea TVA va fi efectuata numai la prezentarea dovezii platii (ordinului de plata).

Între cele 475.000 de firme care vor beneficia de aceasta masura si Fisc se interpune un prim filtru de siguranta – 40 de banci din tara noastra prin care pot fi facute platile.

Mecanismul de aplicare, care va fi detaliat în normele Ordonantei ce va modifica Codul Fiscal si care a fost, de asemenea, prezentat FMI, prezinta doua elemente despre care nu s-a vorbit pâna în prezent.

Potrivit acestora, dupa 90 de zile de la facturare, chiar daca nu si-au încasat contravaloarea facturilor, firmele tot trebuie sa-si plateasca TVA catre stat, clientii acestora putând sa-si deduca TVA. Totusi, dupa alte 30 de zile, daca tot nu au fost achitate facturile respective, TVA platita de firme poate fi compensata cu alte obligatii de plata catre stat, taxa pe valoare adaugata redevenind obligatie de plata pentru companiile care si-au dedus TVA, dupa cum a explicat Liviu Voinea.

Tot acest proces îi tulbura pe oamenii de afaceri, care, desi asteapta de multi ani implementarea unei astfel de reglementari, prefera sa renunte la aceasta masura decât sa intre într-un proces birocratic „haotic”.

Emilia Olescu, Bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie