De la 12 la 5 miliarde de lei

 

Banca Nationala a României (BNR) actioneaza pe toate fronturile pentru a stabiliza leul si piata interbancara, una din masuri fiind plafonarea la niveluri din ce în ce mai mici a sumelor oferite bancilor prin licitatiile Repo. Strategia bancii centrale se pare ca are efecte bune pentru leu în raport cu euro, însa ea se poate întoarce împotriva economiei prin cresterea dobânzilor la lei.

Astazi, BNR a plafonat la doar 5 miliarde lei lichiditatea oferita pentru o saptamâna bancilor comerciale, suma fiind în scadere de la nivelul de saptamâna trecuta.

De la 12 la 5 miliarde

În urma cu o saptamâna, BNR a surprins piata plafonând pentru prima oara sumele de la licitatiile Repo la 6 miliarde lei, în conditiile în care în acea zi expirau împrumuturi de 12 miliarde lei.

De atunci si pâna acum, aceasta taiere de lichiditate s-a resimtit în piata interbancara prin cresterea dobânzilor la lei si scaderea cursului euro. Pe de-o parte, bancile cu nevoi de lichiditate au fost împinse sa plateasca dobânzi mai mari la leii de pe piata interbancara sau a trebuit sa schimbe din valuta pentru a înlocui leii ce nu îi mai putea împrumuta ieftin si nelimitat de la BNR.

Azi BNR a decis sa plafoneze sumele oferite prin Repo la 5 miliarde lei. Practic, tine cursul si prin nevoia de lichiditate a bancilor comerciale si prin schimbarea stocului de valuta de la Ministerul de Finante”, a declarat un dealer pentru Capital.

Cursul tinut cu banii bancilor si ai Finantelor, dar cu costul scumpirii leilor

Ministerul de Finante schimba din buffer (stocul tampon de valuta n.r.), iar BNR schimba mai departe în piata. Problema e ca Finantele schimba mai repede decât poate BNR sa schimbe în piata. Numai în iulie, bufferul a scazut de la 4 miliarde euro la 3,2 miliarde euro”, spune dealerul.

Potrivit lui, dobânzile la lei (Robor) în piata interbancara sunt între 5,7% si 5,87%, în conditiile în care înainte de prima palfonare erau pe la 5,25%-5,64%.

Marius Parloiu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie