Ne asteapta „scumpiri în lant“
Prelungirea crizei politice aduce nori negri asupra economiei românesti, care pare a fi scoasa de pe agenda Guvernului, desi delegatia FMI se afla pe plaiurile mioritice.
Delegatia FMI se afla la Bucuresti pentru discutii cu Guvernul, însa incertitudinea politica îsi va pune amprenta asupra negocierilor, cele mai importante decizii urmând a fi, cel mai probabil, amânate. Cea de-a sasea vizita a delegatiei Fondului Monetar International a fost deja amânata cu o saptamâna din cauza situatiei politice, mai exact a referendumului din 29 iulie. Initial, delegatia condusa de olandezul Erik de Vrijer trebuia sa ajunga la Bucuresti pe 24 iulie, dar a venit doar în ultima zi a lunii trecute. Cel mai probabil, misiunea FMI se va încheia mai curând decât se credea sau va fi doar o vizita de curtoazie, întrucât decizia Curtii Constitutionale blocheaza timp de mai bine de o luna scena politica din România.
Tendinta ultimilor ani a fost de scadere continua a fluxurilor de capital extern. În primele cinci luni ale lui 2012, acestea au totalizat 465 de milioane de euro, cu 45% mai putin decât în aceeasi perioada a anului precedent. Iar daca previziunile pesimiste privind cursul de schimb se vor concretiza, trebuie sa ne asteptam la preturi mai mari în întreaga economie – benzina si motorina care astazi costa 5,8-6 lei pe litru ar putea ajunge la 6,3-6,5 lei sau chiar 7 lei/litru. Carburantii s-au scumpit deja în iulie cu 18 bani, dupa mai bine de doua luni în care preturile au scazut.
Ne asteapta „scumpiri în lant“
Factura de gaze ar putea si ea creste cu circa 10%, serviciile de telecomunicatii ne vor scoate si ele din buzunar mai multi bani, iar toate produsele importate sau care au în componenta materii prime sau subansamble importate vor costa semnificativ mai mult, fie ca e vorba de alimente, electronice, autovehicule, fie de îmbracaminte si încaltaminte. Cei cu credite în valuta sau care au chirii evaluate în valuta vor fi si ei printre victimele scumpirilor. De exemplu, la o rata de 300 de euro se achita acum 1.380 de lei (4,6 lei/euro). Daca se vor adeveri previziunile analistilor, rata va fi mai mare cu circa 20%, mai exact 1.650 de lei (la un curs de 5,5 lei/euro).
Iar tot acest val de majorari de preturi va duce la o crestere rapida a ratei inflatiei.
Aurel Dragan , Razvan Amariei, Capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!