Cum investim 100.000 de euro

 

Sa presupunem ca avem 100.000 de euro – i-am câstigat la Loto, am vândut câteva active sau am primit o mostenire generoasa, sursa conteaza mai putin. Da, este, pentru cei mai multi dintre noi, doar un vis frumos, dar nu si o ipoteza imposibila. Pentru un om care nu are la degetul mic lumea financiara, o asemenea suma se transforma într-o sarcina cu responsabilitati si riscuri uriase. Unde plasam acesti bani , astfel încât sa nu-i irosim?

Posibilitatile sunt nelimitate, iar reteta perfecta nu exista. Câstigul poate veni repede, iar pierderea si mai repede, asa ca, odata intrati în acest joc, trebuie sa fiti realisti.

ASA DA
- creati un portofoliu cât mai diversificat;
- analizati instrumentele de investitii disponibile pe piata;
 -cereti sfatul unui specialist în investitii;
- urmariti permanent evolutia instrumentelor financiare în care ati investit si a randamentelor pe care le au;
 -plasati banii în depozite si titluri de stat, daca urmariti doar conservarea capitalului;
 -identificati-va profilul investitional.

ASA NU
– nu plasati toata suma într-un singur instrument;
- nu plasati suma în instrumente cu grad ridicat de risc, daca nu ave?i o sursa constanta de venituri sau daca aveti o vârsta înaintata;
- nu investiti într-o afacere daca nu aveti experienta antreprenoriala sau manageriala;
- nu investiti în afara tarii daca nu aveti experienta investitionala.

Identificarea profilului investitional este un pas esential care precede crearea portofoliului de investitii

CONSERVATORUL – are ca principal interes protejarea capitalului investit. Va alege instrumente prudente, garantate, precum depozitele sau titlurile de stat. Se va feri, în schimb, de investitiile în actiuni sau de deschiderea unei afaceri. Sunt, în general, persoane mai în vârsta sau cu o responsabilitate financiara foarte mare.
MODERATUL – tinteste profitul, dar ia în permanenta în calcul riscurile pe care le implica fiecare instrument în care vrea sa investeasca. Îsi va construi întotdeauna un portofoliu diversificat, echilibrat. Nu se teme sa investeasca în actiuni, dar alege companiile solide.
AGRESIVUL – este, în general, un investitor tânar, care are un apetit ridicat de risc. Actiunile sunt instrumentul financiar catre care aloca cea mai mare parte a banilor.
INSOLITUL – este investitorul care cauta „diamantele neslefuite”. Investeste în actiuni care par sa nu aiba mare valoare de piata si, de multe ori, ajunge sa câstige, dupa ce actiunile respective cresc exploziv. Este însa nevoie de rabdare, dar si de experienta, pentru a putea identifica adevaratele mine de aur.

Ana Raduta, Incomemagazine.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie