Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie: Privatizarea este posibila la orice societate de stat

 

Privatizarea este posibila la orice societate de stat. Întrebarea este: la ce ajuta? Ei bine, privatizarea poate sa aiba mai multe ratiuni. ”Te ajuta, în general sa faci sa mearga bine niste societati daca admiti ca esti un prost manager ca stat. Si, pâna acum, asta a fost situatia. Statul a fost un prost manager, nu a stiut sa aiba grija de propriile lui afaceri, care au pierdut bani, banii statului”, ofera un raspuns Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI).

Remus Vulpescu

Si, cum orice greseala se plateste, în ultimii ani companiile din portofoliul Ministerului Economiei au pierdut ”enorm” din cauza unui managemnet defectuos: grosso modo, sunt miliarde si miliarde de euro pe care nu le-a câstigat. Nu este, propriu-zis, ”o gaura în buget”, ci niste venituri nerealizate, din care statul ar fi putut sa-si faca politicile de aparare, de dezvoltare a culturii, de ecologizare.

Daca numai de la Hidroelectrica au fost peste un miliard de euro venituri nerealizate în ultimii sase ani, la care mai putem adauga cel putin 500 milioane de euro bani cheltuiti fara noima în aceeasi perioada, ne duce spre 1,5 – 2 miliarde de euro, pe o companie de stat. Daca înmultim cu cel putin 20, rezulta ca în ultimii cinci-sase ani statul a facut o performanta economica inferioara cu cel putin 30 pâna la 50 miliarde de euro în termeni de cifra de afaceri, nu în termeni de dividende sau de impozite”, face un calcul Vulpescu.

Senica Micu, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie