Afacerile lui Gheorghe Calburean au avut o scadere a cifrei de afaceri de 35%

 

Cele mai importante companii controlate de oameni de afaceri sibieni au trecut deja de criza, rezulta din analiza facuta de Turnul Sfatului  asupra rezultatelor a mai bine de 50 de mari firme.

Acestea au avut, anul trecut, o cifra de afaceri totala de peste 4,2 miliarde de lei, cu sase procente mai mult decât în 2008, anul în care ”economia duduia”. Profiturile sunt de asemenea în crestere, nu si numarul de angajati, care s-a redus cu 20% fata de 2008. Singurul grup de firme care nu a fost afectat mai deloc de criza este cel detinut de familia Vonica: cifra de afaceri s-a dublat. Asemenea si profitului.

Nu toate marile companii au rezistat originali crize economice din România. Cel mai mult de suferit au avut societatile controlate de Horatiu Cercel, atât Concefa, cât si Transferoviara si Tunele Brasov fiind acum în insolventa, dupa ce, în ultimul an, cifra de afaceri a acestora a scazut la mai putin de jumatate, generând pierderi totale de peste 52 de milioane de lei. De altfel, cele trei firme controlate de Horatiu Cercel au cunoscut si cele mai mari reduceri de personal, în ultimii patru ani, din lista de 53 de companii studiate. Daca în 2008, media angajatilor celor trei societati era de peste 1.400 de persoane, la finele lui 2011 mai figurau în actele depuse la Ministerul Finantelor putin peste 700.

Criza se vede la numarul de angajati

Cele 53 de companii studiate de Turnul Sfatului au în comun faptul ca sunt detinute de oamenii de cei mai titrati oameni de afaceri sibieni, în ultimii ani. În 2008, aceste 53 de companii înregistrau o cifra de afaceri de aproape patru miliarde de lei, însa profiturile nete totale erau negative: -2,5 milioane. Efectele crizei economice care a afectat serios România în 2009 s-au resimtit nu atât în scaderea cifrei de afaceri (cu noua procente), cât în scaderea numarului de angajati. La finalul lui 2009, în cele 53 de mari societati lucrau cu 15% mai putini oameni decât în 2008. Disponibilizarile au continuat si în 2010, dar nu la acelasi nivel: numarul de disponibilizari a fost echivalentul a sapte procente din forta de munca remunerata în 2009. În total, din cele 53 de companii studiate au fost disponibilizati în 2009 si 2010 peste 2.300 de angajati.

Datele consultate de Turnul Sfatului arata ca, de anul trecut, marile companii ale oamenilor de afaceri din Sibiu au început sa faca din nou angajari. Dar cresterea este, înca firava, de sub 2%.

Firmele care au ”duduit”

Nu au tinut cont mai deloc de valurile care au afectat economia din România. Este vorba de firmele controlate de familia doctorului Ilie Vonica, firme al caror obiect de activitate este preponderent legat de activitatea medicala si de cea farmaceutica. Cele 13 companii studiate de Turnul Sfatului si controlate de familia Vonica aveau în 2008 o cifra de afaceri totala de 703 milioane de lei. Anul trecut, rulajul total a fost de peste 1,5 miliarde de lei. Si profiturile au cunoscut o permanenta panta ascendenta. În total, profitul pe 2009 a fost de 25,4 milioane de lei, pentru ca, la finele lui 2011, bilanturile contabile sa indice un profit net total de 49,4 milioane de lei. Cea mai puternica societate ramâne Polisano SRL, care a încheiat anul financiar 2011 cu o cifra de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu 86% mai mare decât cea din 2008. Practic, cu exceptia Sephora Impex (reorientata în ultimii ani înspre închirierea de imobile) si a SC 38 Materna SRL (care din 2009 a renuntat la activitatea din constructii, activând doar în domeniul vânzarii si reparatiilor de autovehicule) toate companiile controlate de familia Vonica au cunoscut cresteri constante ale cifrei de afaceri.

Iar numarul de angajati al grupului de firme a scazut doar în 2009, anul trecut trecut fiind de peste 1.400, cu aproape sapte procente mai mare decât cel din 2008.

Companiile lui Carabulea, în linie dreapta

1,,057 miliarde de lei era cifra de afaceri a principalelor zece companii controlate de Ilie Carabulea, în 2008. Anul trecut, aceleasi firme au încheiat anul financiar cu o cifra de afaceri de 1,059 de miliarde de lei. La nivel global, profiturile au scazut cu mai bine de un sfert, dar numarul de angajati a avut o crestere constanta, chiar daca nu foarte mare.

Chiar daca principala companie din Holdingul controlat de magnatul sibian – Atlassib SRL – înregistreaza dupa patru ani o cifra de afaceri în usoara scadere (de la 284 de milioane de lei, la 276 de milioane de lei) profitul  este în crestere, iar numarul angajatilor la fel. Cea mai ampla crestere în ultimii patru ani a înregistrat-o Posta Atlassib: cifra de afaceri aproape s-a dublat (de la 14 la 27,3 milioane de lei), iar profitul din ultimii trei ani este în jurul a 2,5 milioane de lei.

De cealalta parte, o scadere semnificativa a cifrei de afaceri a înregistrat-o Bricomatul: cifra de afaceri s-a redus la mai putin de jumatate, în timp ce rezultatul exercitiului financiar a devenit negativ, anul trecut pierderile fiind de 0,6 milioane de lei.

Gheorge Calburean, în scadere

Nu doar companiile controlate de Horatiu Cercel au cunoscut o puternica depreciere din 2008 si pâna la finele anului trecut. Potrivit datelor financiare facute publice de Ministerul Finantelor, nici grupul de firme controlat de medieseanul Gheorghe Calburean nu mai are aceeasi amploare de acum patru ani.

Cele sapte mari firme controlate de Calburean studiate de Turnul Sfatului au cunoscut o scadere a cifrei de afaceri de 35%.

Numarul angajatilor a scazut cu aproape 500.

Scaderi semnificative ale profitului au fost înregistrate de Condmag SA (de la 8,8 milioane de lei în 2008 la 0,85 milioane de lei în 2011), în timp ce Dafora SA, în ciuda reducerii activitatii cu 40% a pastrat un profit relativ comparabil cu cel de acum patru ani: doua milioane de lei.

Traian Deleanu, Turnul Sfatului

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie