Mediatorii din Romania vor sa intre puternic pe piata. Vezi rolul esential pe care il are avocatul in mediere!
Pe langa instantele bihorene, va functiona, incepand cu luna octombrie a acestui an, un Consiliu Judetean de Mediere care va organiza si administra medierea la nivelul judetului Bihor. Acesta va reuni cele cinci Asociatii de Mediatori din Bihor. Noul Consiliu de Mediere va avea obligatia de a realiza un tablou al mediatorilor, care va fi afisat la instantele de judecata, la oficiile pentru protectia consumatorului, la primarii, la Consiliul Judetean, prefectura si la toate institutiile de interes public. Acest proiect este initiat de Uniunea Centrelor de Mediere din Romania in parteneriat cu Scoala de Formare in Mediere „Mugur Mitroi” si urmeaza sa fie extins la nivelul fiecarui judet din tara.
,,Vor exista puncte de informare peste tot in tara. Incercam sa descentralizam atributiile Consiliului National de Mediere, sa existe la nivelul fiecarui judet cate un consiliu de mediere. Este important sa avem in vedere ca medierea si ceea ce facem noi acum reprezinta o activitate utila social. Nu ne promovam pur si simplu un produs. Medierea este o chestiune de utilitate publica ce cuprinde o gama larga de dispute. Procedura va deveni obligatorie din luna octombrie.
Dupa aceasta data, daca merg la un avocat pentru ca nu cunosc nimic despre mediere, acesta imi va propune doua variante : fie merge cu mine la mediator sa incerce solutionarea disputei pe cale pasnica, fie merge cu mine la instanta. Dar, daca voi merge cu avocatul la instanta, judecatorul ma va intreba intai daca am trecut pe la mediator. Daca nu, judecatorul va fi obligat sa-mi respinga actiunea pentru ca nu am trecut prin acest proces de informare. Procedura informarii este obligatorie si gratuita. Orice mediator abordat de un client este obligat sa-i ofere informatiile in mod gratuit’’, a declarat Mugur Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.
Reticente
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate, in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor. Avantajele medierii sunt varii: confidentialitatea, economie de timp, bani si energie. Cu toate acestea, oamenii sunt destul de reticenti cand vine vorba de aceasta procedura.
,,Multi dintre oameni resping din start ideea. Ei spun ca spera sa nu aiba de a face cu asa ceva. Medierea poate fi utilizata in rezolvarea unei arii largi de conflicte din domeniul Dreptului Civil, al Familiei, Penal, Comercial, dar si litigii de munca. Este important ca lumea sa stie ca se pot programa medieri pentru toate tipurile de conflicte in care partile accepta dialogul ca modalitate de clarificare a intereselor in scopul ajungerii la o intelegere comuna”, ne-a explicat mediatorul Lucica Corina Tinte, avocat in cadrul Baroului Bihor.
Potrivit acesteia, in Canada, Franta, Italia, Anglia ori Portugalia, peste 80% dintre conflicte se rezolva prin mediere.,,La noi din 2005 si pana in 2009 nu s-a facut mare lucru’’, a spus Lucia Tinte. Chiar daca multi avocati se tem ca va trebui sa-si imparta painea cu mediatorii, acestia sunt un factor pozitiv in procedura medierii. ,,Si mie, ca avocat de profesie, cand am auzit prima data de mediere, in anul 2005, mi se parea ciudat ca persoanele aflate in conflict sa nu mearga la o instanta de judecata si sa aiba verdictul unui judecator, ci sa stea impreuna cu o a treia persoana neutra pentru a incerca sa solutioneze disputa in afara instantei. Cu toate acestea, prima mea experienta in acest domeniu, ca avocat al paratului intr-o disputa comerciala, a demonstrat cat de importanta este aceasta procedura a medierii.
Multi dintre colegii mei nu au reusit sa treaca peste aceasta prejudecata pe care am avut-o si eu. Avocatul trebuie, insa, sa le prezinte clientilor avantajele pe care le reprezinta medierea in cadrul conflictelor. Rolul avocatului in mediere incepe chiar dinainte de procedura medierii. Avocatul este cel care stie si poate explica partilor aflate in conflict cat poate dura un proces, stresul la care sunt supuse partile, costurile unui proces (texe de timbru, onorariile expertilor), precum si solutiile date de instanta de judecata. Avocatul este cel care poate explica partilor ca, in cadrul medierii, conflictul poate fi rezolvat intr-un timp mult mai scurt decat un proces clasic si cu obtinerea unor solutii alese de catre partile aflate in conflict. In cadrul medierii, avocatul are aceleasi obligatii fata de clientul sau pe car ele-ar avea in fata instantei de judecata’’, a mai adaugat Lucia Tinte, presedintele Asociatiei „Centrul de Mediere” Oradea.
Lipsa de mediatori
Aceasta a mai aratat ca in cazul in care partile au ajuns la o intelegere, avocatul impreuna cu mediatorul redacteaza acordul partilor astfel incat solutia sa fie in concordanta cu prevederile in vigoare. Cunoscut fiind faptul ca multi dintre mediatori nu au cunostinte juridice ori nu sunt juristi, iar cursul de mediere este de doua saptamani, Mugur Mitroi sustine ca ,,mediatorii nu ofera solutii, deci nu are dreptul sa intervina in dreptul decizional al partilor’’.
,,Partile gasesc solutia. Mediatorul ajuta partile sa-si construiasca un cadru specific in care acestea isi vor identifica solutia. Avocatii sunt cei care dau forma juridica acelui inscris care se numeste acord de mediere’’, a mai aratat Mitroi. La nivelul judetului Bihor exista cinci asociatii de mediatori („Centrul de Mediere Bihor”, UNMR – filiala Bihor, „Ultrasilvan” – filiala Bihor, „Centrul de Mediere” Oradea si Asociatia Mediatorilor Bihor) si un numar de 75 de mediatori autorizati, iar la nivel national exista 2.300 de mediatori autorizati.
Cifra optima pentru ca sistemul sa mearga – in opinia lui Mugur Mitroi – este intre 6.500 – 7.000 de mediatori. ,,Cand vom ajunge acolo sistemul va deveni eficient. Fondurile vor creste, pentru ca procedura va deveni obligatorie, iar organizatiile din domeniu se vor mobiliza, vor deveni mai puternice si, pentru ca educatia se face in pasi mici, vom deveni vizibili. Peste doi ani, sper sa nu trecem prin ce trece Italia acum, pentru ca ei au doar 700 de mediatori la nivel national si s-au blocat in propriul sistem pentru ca sunt foarte multe cauze si nu mai fac fata in a le prelua. Am vorbit cu colega mea din Italia si mi-a spus ca trebuie sa formeze mediatori pentru ca au ajuns sa aiba termene la mediere si peste sapte luni’’, a conchis Mugur Mitroi, presedintele Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!