Sistemul sanitar românesc are mare nevoie de-o perfuzie cu bani. Dacă până acum pentru persoanele co-asigurate sau cele scutite de la plata taxelor, nu plătea nimeni nici un leu, iar ele beneficiau de servicii medicale în baza principiului solidarităţii, după noua lege, pentru aceste persoane vor plăti rudele sau statul.
Astfel un salariat va trebui să plătească pentru rudele care nu realizează venituri, fie că vorbim de soţ sau soţie, ori părinţi. Legea spune că o persoană poate avea maximum trei coasiguraţi, şi pentru fiecare va plăti procentul de 5,5% calculat la salariul minim pe economie. Asta, dacă are un venit mai mare de două salarii minime pe economie, dacă însă venitul e mai mic, aceste sume se vor plăti din bugetul de stat.
În plus, toate categoriile de persoane care erau scutite de la plata taxei pe sănătate şi beneficiau de gratuitate, vor trebui să devină asiguraţi, cu taxa plătită.
„În momentul în care există o categorie de persoane care este scutită de la plata contribuţiei dar beneficiază de serviciile de asigurări de sănătate, în situaţia în care aceste persoane erau scutitte prin legi speciale, proiectul de lege spune că pentru ele va trebui să plătească statul, la minimum posibil, adică cota procentuală se aplică la salariul minim pe economie”, a spus Călin Alexandru, director asistenţă medicală în cadrul Ministerului Sănătăţii.
Prin urmare, pentru şomeri, persoanele cu handicap, veterani sau văduve de război, persoanele persecutate politic, invalizi, revoluţionari, preoţi sau deţinuţi taxele la sănătate vor fi plătite din bugetul de stat.
În plus, ministerul vrea să adune mai mulţi bani şi prin dublarea taxei pe viciu sau prin direcţionarea unor sume din taxa RCA către medicina de urgenţă.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!