Am crezut că Banca Angliei vrea să schimb dobânda, spune un bancher implicat în scandalul Libor
Fostul director de operaţiuni al băncii britanice Barclays, Jerry del Missier, şi-a justificat în faţa unei comisii parlamentare deicizia de a cere subordonaţilor să manipuleze dobânzile Libor în timpul crizei bancare din 2008 spunând că era convins că acţiona la instrucţiunile Băncii Angliei, scrie The Guardian.
Del Missier, care luna trecută a fost promovat director de operaţiuni, le-a spus parlamentarilor că a dat instrucţiunile pentru că pe atunci şeful său Bob Diamond i-a cerut clar într-o conversaţie din 8 octombrie 2008 să „reducă dobânda”. În acea perioadă sistemul bancar britanic se confrunta cu grave probleme financiare. Bancherul a asigurat că un departament care se ocupă cu controlul intern al băncii ştia, dintr-o notă, de cererea şefului.
„Domnul Diamond mi-a comunicat că erau presiuni politice asupra Barclays privitoare la sănătatea băncii şi că trebuie să reducem dobânda”, a spus Del Missier.
După ce i s-a atras atenţia că mărturiile lui nu corespund cu afirmaţiile lui Diamond, bancherul a replicat că „ştiu doar ceea ce-mi amintesc clar din conversaţia” cu acesta. Barclays şi autorităţile de reglementare în domeniu susţin că bancherul a acţionat deoarece a interpretat greşit o notă în care era descrisă o conversaţie telefonică între Diamond şi un oficial al Băncii Angliei.
Del Missier, de origine canadiană, se numără alături de Diamond printre cei trei executivi ai Barclays care au demisionat în urma scandalului manipulării Libor.
Într-o notă, Diamond a indicat că Paul Tucker, acum viceguvernator al Băncii Angliei, a sugerat că oficiali din guvernul britanic cred că Libor nu trebuie să fie întotdeauna mare. Tucker a negat că ar fi sugerat aşa ceva, ci a vrut doar să se asigure că Barclays „nu sare calul”.
După ce a fost criticată de parlamentari că a ignorat semnalele de avertisment şi nu a investigat mai devreme problema manipulării dobânzii, autoritatea britanică de reglementare a pieţelor financiare a anunţat că şapte bănci au fost incluse în anchetă, scrie Bloomberg.
Investigaţia, în urma căreia Barclays a fost amendată cu suma record de 453 milioane dolari luna trecută în Marea Britanie şi SUA, a fost deschisă în 2010, în pofida unor avertismente venite din partea presei şi angajaţilor băncilor că Liborul este manipulat încă din 2007.
Printre băncile anchetate în Europa, Asia şi SUA se regăsesc RBS, UBS, Lloyds şi Deutsche Bank. În SUA, procurorii generali din cel puţin cinci state au deschis anchete legate de influenţarea Libor. Tot aici, cel mai mare fond public de pensii a anunţat că va cere despăgubiri dacă descoperă a fost afectat de scandalul manipulării dobânzii, potrivit Thomson Reuters.
HSBC, o altă bancă britanică, e în centrul unui scandal în SUA
După Barclays, HSBC, cea mai mare bancă britanică, a intrat şi ea în colimatorul autorităţilor americane fiind acuzată de senatori că a pus în pericol sistemul bancar deoarece a făcut afaceri cu firme asociate terorismului, nu a luat măsuri faţă de suspiciunile de spălare de bani la operaţiunile din Mexic şi a „ocolit” sancţiunile impuse Iranului. HSBC a deschis astfel traficanţilor de droguri şi organizaţiilor teroriste prin subsidiarele din întreaga lume o poartă către sistemul bancar american, scrie Bloomberg.
Neregulile ar putea servi drept argumente pentru revocarea actului constitutiv al diviziei americane a băncii. „HSBC şi-a transformat o bancă afiliată în SUA în poartă către sistemul financiar american şi permite reţelei globale de bănci afiliate să abuzeze de această poartă. Nimeni nu a fost tras la răspundere, ceea ce este dramatic”, a declarat senatorul Carl Levin, preşedintele Subcomisiei Permanente de Investigaţii din Senatul SUA.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!