Initiativa legislativa care restrange folosirea unor termeni in denumirea unor asociatii,fundatii sau alte organizatii
In data de 19 iunie 2012, Parlamentul a adoptat o propunere legislativa de modificare a Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 prin care a limitat, din nou, sfera denumirilor pe care o asociatie sau fundatie le poate folosi. Noul text prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiei (fundatiei, federatiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice, precum ”comisariat”, ”inspectorat”, ”autoritate”, ”consiliu”, ”agentie”, ”politie”, ”jandarmerie”, ”protectia consumatorilor” sau derivate ale acestora. De asemenea, este interzis ca denumirea asociatiilor, fundatiilor si federatiilor sa fie identica sau asemanatoare pana la confuzie cu denumirea oricarei structuri profesionale constituite in baza legii si care functioneaza in acord cu aceasta, cum ar fi ”barou”, ”camera”, ”uniune”, ”institut”, ”consiliu”, precum si altele asemenea. Pentru utilizarea cuvintelor ”national” sau ”roman” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.
Desi unele interdictii exemplificate de textul de lege apar ca justificate pentru a nu crea confuzie in randul publicului cu privire la rolul si atributiile organizatiilor neguvernamentale, organizatiile semnatare atrag atentia ca legea adoptata este vaga si permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate.
Si mai grav, propunerea legislativa adoptata de Parlament prevede ca asociatiile, fundatiile si federatiile deja infiintate si ale caror denumiri contin sintagme sau cuvinte interzise au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare. In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei organizatii. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate, desi apreciaza ca denumirile lor sunt in conformitate cu legea. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, incalca si principiul puterii lucrului judecat si principiul neretroactivitatii legii.
Organizatiile semnatare solicita public tuturor autoritatilor si institutiilor statului care pot remedia situatia creata sa ia de indata masurile necesare pentru a pune capat acestei restrangeri a dreptului la libera asociere. In acest sens se vor adresa Avocatului Poporului, Presedintelui Romaniei si Guvernului Romaniei.
Opinie personală: consider necesară o astfel de reglementare, pentru că şi în mediere avem denumiri consacrate folosite fără acoperire legală: Institut, Academie, Asociaţie Naţională…, Uniune Naţională, Camera…
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!