7 tipuri de probleme legate de alimentarea electrică

 

Multe dintre misterele defecţiunilor tehnice, ale timpilor de nefuncţionare, ale software-ului şi ale coruperilor de date, sunt rezultatele unei alimentări electrice problematice. Există, de asemenea, un inconvenient comun referitor la descrierea într-o manieră standard a problemelor legate de alimentarea electrică a echipamentelor.

„Posibilitatea de a vorbi eficient despre energie, făcând diferenţa dintre o întrerupere şi un şoc de supratensiune oscilatorie, ne poate influenţa în mod pozitiv deciziile de cumpărare în ceea ce priveşte dispozitivele de corectare a alimentării electrice. O greşeală de comunicare poate avea consecinţe grave atunci când se achiziţionează un dispozitiv pentru corecţie care nu vine în întâmpinarea nevoilor clienţilor, printre care se numără timpi de nefuncţionare, pierderi băneşti sau chiar defecţiuni ale echipamentelor”, afirmă Mirela Danciu, vicepreşedinte IT Business, Schneider Electric România.

Există numeroase tipuri de pene de curent, iar în mediul nostru ne întâlnim mai frecvent cu unele dintre ele. Aceste perturbări ale calităţii energiei definite de Institutul Inginerilor Electronişti şi Electricieni (IEEE), au fost împărţite în şapte categorii, în funcţie de forma de undă a tensiunii:
1. Şocuri de supratensiune – Şocurile de supratensiune accidentale reprezintă evenimente bruşte de creştere a tensiunii şi/sau ale curentului într-o direcţie pozitivă sau negativă. Aceste şocuri sunt cele la care se referă majoritatea persoanelor atunci când spun că au experimentat o supratensiune sau o pană de curent. Pentru a descrie şocurile de supratensiune au fost folosiţi diferiţi termeni precum: vârf de tensiune, distorsiune, pană de curent . O supratensiune oscilatorie reprezintă o schimbare bruscă în starea stabilă a tensiunii unui semnal, atât pe partea pozitivă, cât şi pe cea negativă a undei, oscilând cu frecvenţa naturală a sistemului.
2. Întreruperi – O întrerupere este definită drept pierderea completă a tensiunii de alimentare sau a curentului de sarcină. În funcţie de durata sa, o întrerupere poate fi instantanee, momentană, temporară sau susţinută. Cauzele întreruperii pot varia, dar de cele mai multe ori, sunt rezultatul unei daune provocate reţelei de alimentare, cum ar fi cele cauzate de: fulgere, animale, copaci, accidente de maşină, fenomene naturale distructive (vânturi puternice, zăpezi, gheaţă pe firele de tensiune etc.), defectării echipamentelor sau a declanşăriia unui disjunctor de bază.
3. Subtensiune/Tensiune nulă – Subtensiunea reprezintă o reducere a voltajului AC la o frecvenţă prestabilită pentru o durată cuprinsă între 0.5 cicluri şi 1 minut. Subtensiunile sunt cauzate, de regulă, de erori de sistem, dar, adeseori, pot fi şi rezultatul acţionării unor echipamente care absorb curenţi de valoare foarte mare la pornire.
4. Supratensiune – Supratensiunea este inversul subtensiunii, şi reprezintă o creştere a tensiunii alternative pe o durată cuprinsă între 0.5 cicluri şi 1 minut. Conexiunile de nul cu impedanţă mare, reducerile neaşteptate de sarcină (mai ales cele mari), dar şi întreruperea unei singure faze dintr-un sistem trifazat, reprezintă cel mai des întâlnite motive de apariţie a supratensiunilor.
5. Distorsiune a formei de undă – Există cinci tipuri principale de distorsiuni ale formei de undă:

• Aplatizarea formei de undă
• Distorsiunea armonică
• Distorsiunea interarmonică
• Zimţuirea formei de undă
• Zgomotul pe reţea
6. Fluctuaţii de tensiune – O fluctuaţie de tensiune este o variaţie sistematică a undei de tensiune electrică sau o serie de schimbări aleatorii ale valorii tensiunii, de mici dimensiuni, adică între 95 şi 105% faţă de nominal, la o frecvenţă scăzută, de regulă sub 25 Hz. Orice sarcină care prezintă variaţii de curent semnificative poate cauza fluctuaţii de voltaj.
7. Variaţii de frecvenţă – Variaţia frecvenţei este extrem de rar întâlnită în cazul utilizării sistemelor de alimentare stabile, în special, sistemele interconectate între ele. Variaţiile de frecvenţă pot face ca un motor să funcţioneze mai repede sau mai încet pentru a se adapta la frecvenţa tensiunii de alimentare.
Răspândirea vastă a utilizării echipamentelor electronice a crescut conştientizarea populaţiei asupra calităţii alimentării electrice şi a efectelor acesteia asupra echipamentelor vitale, utilizate în special de către companii. Lumea noastră este din ce în ce mai mult condiţionată de microprocesoare care sunt sensibile chiar şi la fluctuaţiile electrice mici. Aceste microprocesoare pot controla linii de asamblare robotizate şi sisteme automate de împachetare care nu permit nici un fel de întreruperi ale alimentării electrice.
„Investiţia în echipamente care asigură protecţia la supratensiuni sau în UPS-uri generează profit mai repede decât ne-am putea aştepta. De exemplu, pentru a proteja un computer sau un echipament electronic, o protecţie la supratensiuni tranzitorii este cea mai ieftină soluţie. Dacă aveţi nevoie de protecţie în plus în ceea ce priveşte securitatea datelor, ar trebui să cumpăraţi o sursă neîntreruptibilă de alimentare (UPS), care alimentează computerul până la oprirea în siguranţă a acestuia, în cazul în care căderea de tensiune din reţea se prelungeşte. Fiind conştienţi de riscurile generate de diferitele tipuri de probleme de alimentare, putem alege cea mai potrivită modalitate de protecţie, în funcţie de echipamentul pe care dorim să îl protejăm”, explică Mirela Danciu, vicepreşedinte IT Business Schneider Electric.

APC by Schneider Electric, lider global în furnizarea de soluţii integrate de electro-alimentare de siguranţă şi climatizare de precizie, oferă produse, software şi sisteme destinate reşedinţelor, birourilor, centrelor de date şi mediilor industriale. Printr-un angajament strict în privinţa calităţii, APC oferă soluţii revoluţionare, eficiente din punct de vedere energetic pentru aplicaţii tehnologice critice şi industriale care sunt instalate şi întreţinute într-un mod exemplar de-a lungul întregii durate de viaţă. Soluţiile APC includ surse de putere neîntreruptibilă (UPS), echipamente de climatizare de precizie, rack-uri, software de control, monitorizare şi administrare, precum şi arhitectura APC InfraStruXure® – cea mai bună soluţie din industrie – o soluţie completă care integrează electro-alimentarea, climatizarea de precizie şi administrarea.

Companie specializată la nivel global în managementul energiei, cu operaţiuni în mai mult de 100 de ţări, Schneider Electric oferă soluţii integrate pentru diverse segmente de piaţă, deţinând poziţii de lider în domeniul infrastructurii, al proceselor industriale, automatizărilor în construcţii şi al centrelor de date sau reţelelor. Schneider Electric are, de asemenea, o prezenţă extinsă şi în domeniul aplicaţiilor pentru segmentul rezidenţial. Cei peste 130 000 de angajaţi ai companiei lucrează pentru a face energia sigură, fiabilă, eficientă, productivă şi verde, realizând venituri din vânzări în valoare de peste 22.4 miliarde de euro în 2011, prin activitatea lor constantă de a ajuta persoanele şi organizaţiile « să profite la maxim de resursele energetice » .

Amosnews.ro

 

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie