Noul Cod Civil: Principalele modificari

 

Noul Cod Civil a intrat in vigoare incepand cu 1 octombrie, marcand 147 de ani de la adoptarea vechiului cod de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care dateaza din 1864 si care are ce principala sursa de inspiratie codul francez din secolul al 19-lea.

„Este o lege a libertatii. Institutiile reformate sau cele noi au la baza principiul fundamental al libertatii de vointa. Este un Cod al libertatii, pentru ca implineste in sfera dreptului ideea superioara a libertatii. Libertatea de a contracta, libertatea de a testa, libertatea de a intreprinde, de a dobandi sau a ceda, libertatea de a aseza familia pe o baza convenabila ambilor soti”, a spus Catalin Predoiu cu ocazia intrarii in vigoare a noului Cod.

Noul Cod Civil cuprinde o serie de reguli care contituie dreptul comun pentru toate domeniile la care se refera litera sau spiritul dispozitiilor sale.

Prevederile noului Cod Civil:

– Orice persoana disparuta poate fi declarata moarta dupa doi ani

In cazul in care o persoana este declarata disparuta si exista indicii ca ar fi incetat din viata, poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, daca au trecut minimum doi ani de la disparitie, la cererea oricarei persoane interesate.

Alineatul 2, articolul 49

„Daca data primirii ultimelor informatii sau indicii despre cel disparut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevazut in alin. (1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele informatii sau indicii, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitul anului calendaristic”.

In cazul in care cadavrul nu a putut fi gasit sau identificat, dar este sigur ca decesul s-a produs, moartea poate fi declarata prin hotarare judecatoreasca, fara a se tine cont de vreun termen de disparitie.

„(2) Daca ziua in care a intervenit imprejurarea cand a avut loc disparitia nu poate fi stabilita, sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile articolul 49 alineatul (2). (3) Atunci cand este sigur ca decesul s-a produs, desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata prin hotarare judecatoreasca, fara a se astepta implinirea vreunui termen de la disparitie”, stipuleaza noua lege.

–          Respectarea vietii private si stabilirea limitelor

 

Dreptul la libera exprimare

Articolul 70

„(1) Orice persoana are dreptul la libera exprimare. (2) Exercitarea acestui drept nu poate fi restransa decat in cazurile si limitele prevazute la art. 75”.

Articolul 75: „(1) Nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in aceasta sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte. (2) Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune”.

Articolului 71: „(1) orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private”. Alineatul (2) prevede ca nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la articolul 75, iar alineatul (3) al articolului 71 stipuleaza ca este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.

– Reglementeaza incheierea logodnei

Incheierea logodnei este reglementata si nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, neputand fi conditie pentru casatorie.

Articolul 266: „(1) logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria; (2) dispozitiile privind conditiile de fond pentru incheierea casatoriei sunt aplicabile in mod corespunzator, cu exceptia avizului medical si a autorizarii instantei de tutela”.

„(4) incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei. (5) Logodna se poate incheia doar intre barbat si femeie”, mai prevede articolul citat.

Articolul 267: „(1) logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrans sa incheie casatoria; (2) clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei este considerata nescrisa; (3) ruperea logodnei nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba”.

Ruperea logodnei:

„(1) Partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate. (2) Partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri in conditiile alin. (1)”.

–  Minorii de 16 ani se pot casatori, in anumite conditii

Minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sau sau a tutorelui legal si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscrisptie minorul isi are domiciliul.

Articolul 272: „(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani. (2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. in cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. (3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. (4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca. (5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti”.

Casatoria intre rude, interzisa

Articolul 274: (1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv. (2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de instanta de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul cel care cere incuviintarea. Instanta se va putea pronunta pe baza unui aviz medical special dat in acest sens. (3) in cazul adoptiei, dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile atat intre cei care au devenit rude prin adoptie, cat si intre cei a caror rudenie fireasca a incetat prin efectul adoptiei”.

– Casatoria dintre persoane de acelasi sex, interzisa

Articolul 277: „este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex”, iar casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania.

http://stiri.rol.ro/noul-cod-civil-principalele-modificari-736758.html

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie