Avocatul vedetelor despre contractul prenupţial: femeile nu mai sunt victimele soţilor lor bogaţi

 

Contractul prenupţial, arma legală de temut cu care până acum doar citeam în presa străină că-şi apără milionarii averile, este acum disponibil şi în România. Noutate absolută în Codul Civil, este în fapt o prevedere pentru vedete şi oameni bogaţi. Vechea legislaţie interzicea cu desăvârşire un astfel de aranjament financiar între cei doi porumbei, unul mai bogat ca altul, care-şi doreau să se căsătorească. Avocatul Cătălin Dancu explică ce anume a determinat Legiuitorul să-şi schimbe în privinţa acestuia părerea. Unul dintre efecte? Curios, apariţia lui schimbă raportul de forţe între soţi: femeile nu mai sunt victimele soţilor lor bogaţi.


Era necesară introducerea unei asemenea prevederi în noul Cod Civil?

Era necesară, pentru că de la 1990 încoace, revoluţia societăţii a adus capitalismul, din care au crescut averile, rezultând că a crescut interesul oamenilor de afaceri în privinţa off shore-urilor, modalităţi cunoscute de evitare a taxelor, impozitelor şi chiar a împărţirii bunurilor între soţi, care aveau grijă să transfere veniturile din cadrul societăţilor comerciale pe care le aveau în off shore-uri, iar la partaj soţiei şi copiiilor le rămâneau numai nimicuri. Aceasta este în primul rând. Apoi, mai era necesar şi pentru că foarte mulţi români nu mai vor să se căsătorească, chiar dacă fac şi copii, şi în caz de despărţire nu puteau să-şi facă o separaţie de bunuri. Se ajungea astfel la procese costisitoare, în care fiecare trebuia să-şi justifice cota de contribuţie la bunurile comune, ceea ce este foarte greu. În al treilea rând, mai era necesar şi pentru cazul în care, să zicem, eu, foarte bogat, tu, foarte săracă, ne căsătorim, pe parcursul căsătoriei am acumuluat o serie de bunuri sau n-am mai acumulat nimic, că aveam de toate, dar la divorţ eu fac dovada că financiar contribuţia a fost a mea, iar tu nici una, că te-ai ocupat, de casă, de curăţenie şi de copii, deci banii sunt ai mei. Femeile şi copii rămânau cu nimic, în caz de divorţ, ori pentru că soţii aveau grijă să-şi acundă banii prin off shore-uri, ori pentru că arătau că ei au făcut banii.

Asta este regula la divorţurile oamenilor cu bani?

Da, e regulă de viaţă la oamenii cu bani, de zici ce-ai aia…

Introducerea contractului prenupţial în noul Cod Civil a apărut la presiunile avocaţilor oamenilor cu bani sau chiar a oamenilor cu bani?

Nu, această prevedere vine din Codul Francez şi era o necesitate demonstrată de viaţa practică la care nu mai puteam închide ochii. De regulă, la divorţurile oamenilor cu bani victimele erau femeile şi copiii lor, pe care bărbaţii nu le lăsau tocmai în fundul gol, dar nici prea departe.

Credeţi că va fi des folosit contractul prenupţial la căsătoriile oamenilor cu bani din România?

Da, pentru că având un contract prenupţial se vor evita procesele cu scandal foarte lungi şi cu expertize costisitoare sau taxele de timbru foarte mari. Dar se vor şi evita evaziunea fiscală, spălarea de bani sau ascunderea bunurilor mobile şi imobile. Nu trebuie să-mi mai ascund banii prin off shore-uri că ea a semnat convenţia şi în convenţia asta este stipulat regimul bunurilor atât înainte cât şi după căsătorie.

Exista vreo variantă mai primitivă sau mai slabă de contract prenupţial în vechiul Cod Civil?

Nu, în acesta era o interdicţie cu privire la orice aranjament financiar între soţi. Era ilegal să faci orice precontract cu privire la bunurile tale, dar societatea, cum vedem, a evoluat. În plus, mai era o problemă: foarte mulţi români se căsătoresc cu străini, foarte mulţi străni se căsătoresc cu români, foarte mulţi români rămân cu domiciliul în România, dar banii, averea le ţin în ţările în care muncesc. Acum, şi românii, şi străinii, dacă se căsătoresc, au posibilitatea prin acest contract prenupţial să-şi meargă înainte de căsătorie să-şi declare bunurile la notar. Notarul, odată realizat acest act, va face lista acestor bunuri publică în Registrul de Publicitate despre apartenenţa unor bunuri la comunitate. De ce era necesar să fie făcut şi acest lucru? Pentru ca persoanele terţe, creditorii, băncile să vadă că nu este afectat interesul lor. Să zicem că eu iau bani de la bancă, fac act la notar şi în acest Registru se va vedea că eu, Dancu, am trecut bunurile luate cu banii lor pe numele iubitei mele cu care mă căsătoresc. Este un exemplu de cum se poate vedea dacă nu ai făcut un aranjament pe banii altuia. Încă un lucru foarte important!

Ce anume?

Contractul prenupţial produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei. Dacă nu ne căsătorim, convenţia cade. Să nu credeţi că o puteţi folosi! Şi apoi, cea încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data încheierii ei între părţi sau, în cazul în care părţile nu prevăd o dată, de la data încheierii căsătoriei.

Stiri.com.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie